Wat zijn de gevolgen zonder inschakelen HVK?

Je weet pas wat je mist, als ie er niet is

Het niet inschakelen van een Hogere Veiligheidskundige (HVK) bij een bedrijf kan verschillende gevolgen hebben. In de eerste plaats is het belangrijk om te begrijpen wat een HVK precies doet om erachter te komen wat de gevolgen voor een bedrijf kunnen zijn. Daar gaat dit blog over.

Wat doet een HVK?

HVK’s hebben als doel om de veiligheid van een organisatie te verbeteren door middel van het implementeren en beheren van diverse veiligheidsmaatregelen. Het niet inschakelen van een HVKkan verschillende gevolgen hebben. We zetten ze op een rijtje.

Gevolgen van niet inschakelen HVK

Ten eerste kan het resulteren in een gebrek aan kennis en ervaring met betrekking tot veiligheidsmaatregelen. Een HVK heeft juist de kennis en ervaring die nodig is om de beste veiligheidspraktijken te identificeren en te implementeren. Zonder deze kennis en ervaring loopt een organisatie een groter risico op ongevallen en letsel. En ten tweede kan het niet inschakelen van een HVK ervoor zorgen dat veiligheidsmaatregelen niet volledig of niet correct geïmplementeerd worden. Veel veiligheidsmaatregelen zijn complex en omvatten verschillende stappen en processen. Een HVK heeft de kennis en ervaring om deze maatregelen te implementeren volgens de juiste richtlijnen. Gebeurt dat niet, dan zijn de gevolgen letterlijk niet te overzien, want niemand weet het. Overigens kan het dan ook zo zijn dat veiligheidskwesties niet tijdig worden opgelost.

HVK niet inschakelen? Weet wat u doet

Het is belangrijk om te begrijpen dat het niet inschakelen van een HVK grote gevolgen kan hebben voor de veiligheid van een organisatie. Een HVK heeft de kennis en ervaring om veiligheidsmaatregelen te identificeren, te implementeren en te beheren. Een HVK is dus een essentiële schakel in het proces om de veiligheid te verbeteren binnen een organisatie. Schakelt u deze essentiële veiligheidspersoon niet in? Dan zijn de materiële gevolgen en eventuele financiële risico’s ook helemaal voor u en/of uw bedrijf.

Meer blogs lezen?

Wilt u meer blogs lezen over veiligheid? Klik dan op deze link.