Wat doet een Full Stack Developer

Studie volgen

Een full stack developer is eigenlijk een programmeur die back-end of front-end programma’s ontwikkeld. Hij is niet super gespecialiseerd in een van de twee, maar hij kan met beide werkzaamheden overweg. Het werk dat je dus aan het doen bent is erg verschillend. Je bent namelijk bezig met front-end en back-end werkzaamheden. Met deze baan kun je verschillende applicaties vanaf het begin tot het einde maken. 

De werkzaamheden van een Full Stack Developer

Als je deze baan kiest ben je bezig met alle componenten van programmeren. Je kan websites ontwerpen en bouwen tussendoor ben je bezig met de ontwikkelde software. De Full Stack Developer heeft veel kennis van de benodigde tools, programmeertaal en andere technieken. Je hebt niet perse specialistische kennis, maar je hebt wel een hele brede kennis. Veel bedrijven staan te popelen om mensen met deze baan aan te nemen. Je werkt vaak samen met collega’s die wel volledig gefocust zijn op back-end of front-end werkzaamheden. Bij deze baan zorg je ervoor dat alle onderdelen van de webapplicatie goed op elkaar zijn aangesloten. Je bent bezig met de volgende werkzaamheden:

Training volgen
  • Het bouwen van databases
  • API’s en microservices ontwerpen en ontwikkelen
  • Verbeteren van ontwikkelde software
  • Testen van software
  • Databeveiliging
  • Het doorvertalen van data

Doordat de werkzaamheden niet super breed zijn hoef je niet alle werkzaamheden volledig af te maken. De gespecialiseerde back-end of front-end ontwikkelaar maakt dan de rest af. 

De ontwikkelingen gaan snel het is dus wel belangrijk dat je continu op de hoogte bent van de ontwikkelingen. Je bent dus niet bezig met het hele complexe softwareprojecten. 

Verschillende nieuwe Technologieën 

Als je deze baan wilt gaan uitvoeren ben je vaak bezig met nieuwe technologieën en je moet hier ook goed mee kunnen werken. Je bent dat bijvoorbeeld bezig met de volgende programma’s: Oracle, Progress, Web Api, en Nuget. Per bedrijf is het natuurlijk verschillend met welke programma’s je gaat werken. De programmeertalen zijn ook verschillend. Je kan natuurlijk een online cursus volgen over hoe je de baan kunt leren. Als je de cursus volgt leer je de basis van alle werkzaamheden. Natuurlijk leer je de meeste competenties tijdens je werkzaamheden bij het bedrijf. Vaak wordt er van je verwacht dat je kan werken met Javascript, PHP en HTML5. Dit zijn verschillende programma’s voor programmeertalen. Natuurlijk lijken de programmeertalen wel aardig op elkaar. Als je bijvoorbeeld goed kan werken met HTML snap je bepaalde gedeeltes van Javascript ook al.

Programmeur worden

Als je zeker weet dat deze baan echt bij jou past dan kan je een opleiding doen, maar je kan ook verschillende online cursussen volgen. Het is belangrijker dat je kan aantonen dat je genoeg kennis hebt van de werkzaamheden dan dat je een opleiding hebt afgerond. Het is belangrijk dat je de volgende vaardigheden beheerst: Kennis van programmeertaal, ontwikkeling van frameworks, databases en ontwikkeling van workflows. Het is dus zeker aan te raden om een online bootcamp te volgen in de verschillende facetten van deze baan. Nadat je de bootcamp hebt gevolgd kan je bij veel bedrijven aan de slag. Interesse om Full Stack Developer te worden? Neem dan contact op!