Security scan laten uitvoeren om beveiligingslekken te vinden

Security scan

Het laten uitvoeren van een security scan kan u helpen bij het beveiligen van uw organisatie en de systemen hiervan. Zeker nu de nieuwe AVG-wet van kracht is gegaan, is het belangrijk om persoonsgegevens op een veilige manier op te slaan. Zo is een van de eisen van deze wet, dat u moet kunnen verzekeren dat maar een klein aantal mensen toegang heeft tot de data. Daarbij moet u toestemming of een wettelijke grondslag (waarvan toestemming een voorbeeld is) hebben, om deze data op te mogen slaan. Wanneer de data niet goed beveiligd is, kunnen kwaadwillende personen toegang tot de persoonsgegevens krijgen. Dit resulteert niet alleen in een datalek, maar vaak ook in een hoge boete van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Persoonsgegevens

Hulp bij het uitvoeren van een security scan

Zelf een security scan uitvoeren blijkt vaak erg lastig te zijn. Veel organisaties hebben niet de expertise om beveiligingslekken te vinden. Daarbij bent u zelf in de veronderstelling dat uw systemen op een correcte wijze beveiligd zijn. Door een externe organisatie in te schakelen voor het uitvoeren van zo’n security scan, zullen mogelijk nieuwe beveiligingslekken naar boven komen. Dit kan verouderde software zijn, een gat in de code van uw systemen, een lek in de database met persoonsgegevens, enzovoorts. Om schade te voorkomen, is het belangrijk om dergelijke lekken tijdig te dichten.

Netwerk

Beveiligingslekken laten verhelpen in uw organisatie

Nadat de security scan is uitgevoerd, zult u in veel gevallen een uitgebreid rapport ontvangen van de ingeschakelde organisatie. In dit rapport staat vaak ook een advies over de manier waarop u de gevonden beveiligingslekken het beste af kunt dekken om verdere schade te voorkomen. Dit kunt u zelf doen, maar ook door een externe partij laten doen! Mogelijk heeft u zelf de expertise niet in huis, om de lekken op een degelijke manier te laten verhelpen.