Onmisbaar om je lading vast te zetten
Wat voor lading je ook moet vervoeren, je kunt niet zonder spanbanden om deze vast te zetten. Of het nu pallets met dozen zijn, of andere producten die zijn gestapeld op een pallet. Een goede band om te spannen is oersterk en als chauffeur heb je ze echt nodig. Tegenwoordig zijn de banden voorzien van een ratel, hierdoor kun je eenvoudig de band spannen zonder zelf je eigen een ongeluk te trekken. Verlengde ratels zorgen voor een betere ontlasting voor de rug en schouders.
Hoe zet je een spanband vast?
Je hebt de lading neergezet en moet alleen nog even de spanbanden vastzetten, maar hoe werkt dit eigenlijk? Door kracht uit te oefenen op de ratel wordt de lading vastgezet, hoe meer spanning je erop zet hoe steviger de lading vast komt te zitten. Door de ratel naar beneden te bewegen, breng je meer spanning op de band. Je kunt niet onbeperkt blijven spannen, als de spanband voorbij te breeksterkte komt zal deze breken. Overigens moet je het dan wel erg bont maken met het vastzetten.
Kleuren hebben geen betekenis
Bij de aankoop van spanbanden hebben de kleuren geen betekenis, bij hijsbanden zeggen de kleuren iets over de breedte. Bij een spanband is dit niet zo, je kunt dus iedere willekeurige kleur kiezen die je leuk vindt. Iedere spanband bij logistiekconcurrent.nl voldoet aan de normen en eisen van de EN-1295.-2 norm. Deze wet stelt hoge eisen aan een sjorband en het materiaal ervan. Ook worden er eisen gesteld aan de ratel om de band te spannen, en natuurlijk weer los te maken.